Birth Notes:
http://www.myheritage.com/site-family-tree-151713301/unger#!profile-2000237-info
Kind:Willem Sijbrand Unger Moeder:Cornelia Gerarda Stapert Vader:Johan Hendrik Willem Unger Gebeurtenis:Geboorte Datum:zondag 17 februari 1889 Documenttype:BS Geboorte Erfgoedinstelling:Stadsarchief Rotterdam Plaats instelling:Rotterdam Collectiegebied:Zuid-Holland Pagina:b161 Registratiedatum:1889 Plaats:Rotterdam Opmerking:akte nr. 950
Death Notes:
http://www.myheritage.com/site-family-tree-151713301/unger#!profile-2000237-info
Sources of information or noted events in his life were:
• Web Based Info. http://stamboomnederland.nl/etalage/Hans_Unger_Stamboom_Unger_Haagse_stam_38932/index.htmll#f21
• General Comment. Biografie van Unger, Willem Sybrand
> Onderzoek > Projecten > Biografisch Woordenboek van Nederland > unger
© ING - Den Haag. Bronvermelding naar de gedrukte versie van deze biografie: J.H. Kluiver, 'Unger, Willem Sybrand (1889-1963)', in: Biografisch Woordenboek van Nederland 3 (Den Haag 1989).
URL: http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn3/unger
UNGER, Willem Sybrand (1889-1963)
Unger, Willem Sybrand , gemeentearchivaris van Middelburg, rijksarchivaris in Zeeland (Rotterdam 17-2- 1889 - 's-Gravenhage 23-3- 1963 ). Zoon van Johan Hendrik Willem Unger, gemeentearchivaris, en Cornelia Gerarda Stapert. Gehuwd op 28-4-1915 met Elsa Angeniza Wilhelmina van Brero. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.
Omgeving en aanleg waren bepalend voor werkkring en publicistische activiteiten van Unger. Zijn jong gestorven vader was gemeentearchivaris van Rotterdam en had als zodanig in zijn korte leven (1861-1904) in het archief veel tot stand gebracht. Ongetwijfeld heeft de loopbaan van zijn vader Unger als ideaal voor ogen gestaan, toen hij na zijn gymnasiumopleiding besloot in 1907 staatsrecht en geschiedenis in Leiden te studeren. Maar bepalend voor de richting waarin hij zich als historicus zou ontwikkelen was na zijn studie een verblijf in Gent gedurende het semester 1912/ 1913, waar hij colleges van Henri Pirenne volgde. Zijn bewondering voor Pirenne zou altijd groot blijven, en in zijn proefschrift over De levensmiddelenvoorziening der Hollandsche steden in de Middeleeuwen, dat hij in 1916 in Leiden bij D. van Blom als promotor verdedigde, sprak hij er zijn spijt over uit dat hij zijn manuscript niet aan Pirenne had kunnen voorleggen, omdat deze zich toen in Duitse gevangenschap bevond. Na deze promotie keek Unger al dadelijk uit naar een functie in het archiefwezen, en hij zocht daartoe een opleiding in Leiden onder leiding van de gemeentearchitaris J.C. van Overvoorde. In 1918 vond hij ten slotte een betrekking als gemeentearchivaris van Middelburg, die hij met een leraarsbetrekking in deze stad combineren moest.
Het Middelburgse gemeentearchief was grotendeels geordend, zodat Unger zich kon beperken tot enige kleinere bestanden waarvan hij inventarissen kon maken. Voor het overige kon hij zich geheel wijden aan studie in het rijke en tot dan toe weinig benutte Middelburgse archief, waaraan sinds 1918 een geregelde stroom van publikaties te danken zou zijn. In de eerste plaats moet worden genoemd Bronnen tot de geschiedenis van Middelburg in den landsheerlijken tijd, welke uitgave in 1923 door het verloren gaan van de archivalia in 1940 nog een grotere waarde heeft gekregen. Ook verschenen vele kleinere studies betreffende Middelburg: over de geschiedenis van de stad, de economische ontwikkeling, de woonhuizen en de monumenten. Naast deze regionaal-historische bijdragen verzorgde Unger ook voor de sociaal-economische geschiedenis belangrijke publikaties. Hij voltooide in 1930 de door Z.W. Sneller begonnen uitgave van Bronnen tot de geschiedenis van den handel met Frankrijk. In 1939 verscheen zijn uitgave van bronnen betreffende de tol van Iersekeroord, die eveneens door het verlies van de originelen een documentaire meerwaarde kreeg.
De vernietiging van het Middelburgse archief door het Duitse bombardement in 1940 was voor Unger een zware slag. Diezelfde oorlogsomstandigheden leidden evenwel tot een nieuwe belangrijke werkkring. De rijksarchivaris in Zeeland, A. Meerkamp van Embden, werd in oktober 1942 door de Duitsers tot waarnemend burgemeester van Middelburg beÃ
Unger werd in 1944 benoemd tot rijksarchivaris in Zeeland. Ook in deze functie heeft hij belangrijk werk verricht, in de eerste plaats door inventarisatie van de archieven van de Commerciecompagnie, de Gewestelijke Besturen en de handschriftenverzameling. Na zijn pensionering in 1954 bekleedde hij de betrekking van inspecteur der provinciale archieven. Daarnaast was zijn aandacht vooral gericht op de overzeese geschiedenis met studies over de Oostindische Compagnie en de slavenhandel. Unger leverde bijdragen voor een artikelenreeks over de steden van Zeeland, aanvankelijk als afzonderlijke uitgave opgezet.
Naast zijn ambtelijke werkkring heeft Unger een aantal belangrijke functies binnen het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen vervuld. Toen hij zich te Middelburg vestigde was bij deze instelling juist de functie van conservator van de historisch-topografische atlas 'Zelandia Illustrata' vacant en werd hiervoor dadelijk een beroep gedaan op de jonge veelbelovende historicus. Voor de 'Zelandia Illustrata', een in 1863 verworven collectie van Zeeuws prentenmateriaal, was door de aanwas met ettelijke duizenden prenten en tekeningen onder handhaving van de onsystematische achttiende-eeuwse ordening een onhoudbare situatie ontstaan. Voor Unger lag in de herordening en beschrijving van deze verzameling een levenstaak, die hij met het verschijnen van het laatste deel van de vierdelige catalogus in 1957 tot een goed einde bracht. Naast de catalogisering behartigde hij de materiÃ
In 1948 werd Unger tot secretaris van het Zeeuws Genootschap benoemd, waarmee hij ook verantwoordelijk werd voor de dagelijkse leiding van het museum van het Genootschap. Onder invloed van een artikel van P.J. Meertens in het Zeeuws tijdschrift in 1957 ontstond van buitenaf een beweging tot vernieuwing van het Zeeuwsch Genootschap. Unger was van mening dat een geleidelijke vernieuwing te prefereren was en zag weinig heil in een bredere maatschappelijke participatie in de vereniging. Zijn opponenten wilden daarentegen een snelle verandering. Een openlijk conflict bleef uit doordat Unger zich niet voor een nieuwe termijn als secretaris beschikbaar stelde, een tragische beÃ
Unger is een begaafd historicus geweest met een brede visie en een onvermoeibare ijver voor de belangen van het historisch onderzoek. Hij was daarbij een rechtschapen mens, steeds hulpvaardig, maar ook ongemakkelijk voor wie zijn visies niet kon delen. Vaak kon Unger geen onderscheid maken tussen persoon en opvattingen. Daarentegen kon zijn Zeeuwse omgeving het niet opbrengen de wetenschapsman, die een zo onvervangbare bijdrage aan de regionale geschiedschrijving had geleverd, te waarderen boven de persoon, die vaak als scherp en ongemakkelijk werd ervaren.
A: Notulen 1940-1970 in Archief van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen in Rijksarchief in Zeeland te Middelburg.
P: Behalve de in de tekst genoemde publikaties: vrijwel volledige bibliografie in Ungers, De geschiedenis van Middelburg in omtrek 2e dr. (Middelburg, 1966), ondanks onvolkomenheden in de titelbeschrijving te prefereren boven andere, minder volledige opgaven.
L: J. Steur, 'Nationaal-socialistische plannen met het archiefwezen', in Nederlands Archievenblad 55 (1950-1951) 76-82; T.S. Jansma, in Economisch-Historisch Jaarboek 29 (1963) 342-346; H. van Werveke, in Jaarboek van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van BelgiÃ< (1963) 315-317; J.J. Brugmans, in Nederlands Archievenblad 68 (1964) 9-11; J.G. van Dillen, in Tijdschrift voor Geschiedenis 77 (1964) 209-211.
J.H. Kluiver
Opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 3 (Den Haag 1989
• General Comment. UNGER, Willem Sybrand (1889-1963)
Unger, William Sybrand , municipal archivist of Middelburg, state archivist in Zeeland (17-2-1889 Rotterdam - The Hague 23-3-1963). Son of Johan Hendrik Willem Unger, municipal archivist, and Cornelia Gerarda Stapert. Married on 28-4-1915 with Elsa Angeniza Wilhelmina of Brero. From this marriage no children were born.
Environment and construction were decisive for office and journalism activities Unger. His father died young municipal archivist of Rotterdam and as such had in his short life (1861-1904) in the archive much accomplished. Undoubtedly the career of his father Unger has stood as an ideal in mind when he study after his school education decided in 1907, constitutional law and history at Leiden University. But determines the direction in which he as a historian would develop after his study stay in Ghent during the semester 1912/1913, where he attended lectures by Henri Pirenne. His admiration for Pirenne would always be large, and in his thesis on the food supply of the Dutch cities of the Middle Ages, which he defended in Leiden D. Blom as a promoter in 1916, he expressed his regret that his script not could submit to Pirenne, as it was then in German captivity. After this promotion Unger looked at once from a job in the archives, and he is being sought training in Leiden, led by the town archivist JC Overvoorde. In 1918 he finally found a job as a church archivist of Middelburg, which he combined with a teacher job in this city had.
The Middelburg municipal largely arranged so that Unger was limited to only smaller files that he could make inventories. For the rest, he could devote himself to study in rich and hitherto untapped archival Middelburg, which would be due a regular stream of publications since 1918. In the first place should be called Sources of the history of Middelburg in the country glorious time, the issue has gained greater value in 1923 by the loss of the archives in 1940. Also published many smaller studies of Middelburg on the history of the city, economic development, the houses and the monuments. In addition to these regional-historical contributions Unger was also responsible for the socio-economic history major publications. He completed in 1930 by SW Faster began publication of sources on the history of trade with France. In 1939 he published his edition of sources on the toll of Iersekeroord, who also had a documentary value by the loss of the originals.
The destruction of the Middelburg archive was the German bombing in 1940 a serious blow to Unger. However, same war conditions led to another important job. The state archivist in Zeeland, A. Meerkamp of Embden, was sworn in by the Germans as acting mayor of Middelburg in October 1942. He recommended the chief clerk Mrs DA Felix under her positive attitude compared Nazism to appoint as his successor. However, the Germans objected to the appointment of a woman to such a post, so Ungers could prevail academic grades over the mind of Mrs. Felix.
Unger was appointed in 1944 to state archivist in Zeeland. He has also done important work in this job in the first place by identifying the archives of the Commercial Company, the Regional Boards and the manuscript collection. After his retirement in 1954 he held the post of inspector of the provincial archives. In addition, attention was focused on the history of overseas studies of the East India Company and the slave trade. Unger made contributions for a series of articles on the cities of Zeeland, initially set up as a separate publication.
In addition to his official office Unger has held several key positions in the Zeeland Scientific Society. When he was settled in Middelburg in this setting correct the position of curator of the historical-topographical atlas 'zelandia illustrata' vacant and this was immediately appealed to the promising young historian. For the 'zelandia illustrata, one of Zeeland print material collection acquired in 1863, had developed an untenable situation by the acquisition of several thousand prints and drawings while maintaining the unsystematic eighteenth-century organization. For Unger was in the reorganization and description of this collection of a life's work, which he brought to a successful conclusion with the publication of the final part of the four-volume catalog in 1957. Besides the cataloging he looked after the material care and acquisition.
In 1948 Unger was appointed secretary to the Zeeland Society, which he was also responsible for the daily management of the Museum of the Society. Influenced by an article by PJ Meertens in Zeeland magazine in 1957 came from outside a movement to renew the Zeeland Society. Unger found that preferred a gradual renovation was and saw little merit in a broader social participation in the association. His Opponents, however, wanted a quick change. Open conflict remained a sensational Unger is not a new term as secretary suggested available, a tragic ending of a long period of service to the interests of regional historiography. Embittered by this state of affairs Unger left Middelburg in 1960 to settle in Rijswijk. Here he would prepare the testamentary disposition with his wife for the so-called. Unger of Brerofonds to promote the objectives of the Netherlands Economic History Archives.
Unger was a gifted historian with a broad vision and a tireless zeal for the interests of historical research. There he was a righteous man, always helpful, but also uncomfortable for those who did not share his views. Unger often could not distinguish between the person and beliefs. In contrast, Zeeland surroundings could not bring the scientist who as irreplaceable contribution was delivered to the regional history, to appreciate above the person, who was often as sharp and uncomfortable experience.
A: Minutes in 1940-1970 Archive of the Royal Zeeland Scientific Society in Zeeland Archives in Middelburg.
P: In addition to the publications listed in the text almost complete bibliography in Ungers, The History of Middelburg in circumference . 2e dr (Middelburg, 1966), despite preferable imperfections in title description above other less full declarations.
L: J. Sturgeon, "National Socialist plans for the archives', in Dutch Archievenblad 55 (1950-1951) 76-82; TS Jansma in Economic History Yearbook 29 (1963) 342-346; H. Werveke, in Yearbook of the Royal Flemish Academy for Sciences, Literature and Fine Arts of Belgium (1963) 315-317; JJ Brugmans, in Dutch Archives Journal 68 (1964) 9-11; JG van Dillen, in Journal of History 77 (1964) 209-211.
JH Kluiver
Original version included in: Biographical Dictionary of the Netherlands 3 (The Hague, 1989) Last updated on 12-11-2013
Willem married Elsa Angeniza Wilhelmina van Brero, daughter of Pieter Cornelis Johannes van Brero and Louise Constance Albrecht, on 28 Apr 1915 in The Hague, South Holland, Holland. (Elsa Angeniza Wilhelmina van Brero was born Cal 28 Apr 1890 in Banjoebiroe, Ambarawa, Indonesia and died on 4 Mar 1967 in Hattem, South Holland, Holland.)
Sources of information or noted events in their marriage were:
• Web Based Info. Aktenummer: 244 Serieletter: A Aktedatum: 28 april 1915 Burgerlijke stand van: 's-Gravenhage Soort akte: Huwelijksakte Huwelijksdatum: 28 april 1915 http://195.242.171.17/hga/virtuelestudiezaal/WebsitePubliek/ScanVenster.aspx?scantype=advanced&akteid=6597913
And
http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn3/unger
|